medimark whats-app  medimark fb  medimark twitter  medimark linkedin  medimark email
Arbodienst Guyra International

Verzekeraars zetten een stop op WGA-verzekering

Verzekeraars zetten een stop op WGA-verzekering

Verzekeringsmaatschappijen twijfelen door modernisering van de Ziektewet (ZW) en de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten of ze nog wel een WGA-verzekering blijven aanbieden. Het kan daardoor zijn dat wanneer uw organisatie eigenrisicodrager voor de WGA is er mogelijk op zoek moet worden gegaan naar een nieuwe aanbieder.

De nieuwe Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid gaat per 1 januari 2014 in. Dit zorgt onder de verzekeraars voor grote onduidelijkheid over de risico’s. Omdat deze risico’tain’tnog niet uitgekristalliseerd zijn, kan het vaststellen van de verzekeringspremie eigenlijk alleen gebeuren op basis van nattevingerwerk. Niet elke verzekeraar durft dit risico aan. Om deze reden is Allianz vorig jaar al gestopt met het aanbieden van een WGA-verzekering. Ook delta Lloyd kondigde een tijdje geleden aan er geleidelijk mee te willen stoppen. Volgens SC Online blijven ASR en Achmea de WGA-verzekering wel aanbieden. Nationale Nederlanden en Univé laten deze maand weten of ze de verzekering behouden.

Eigenrisicodrager


Ook voor flexwerkers gaan werkgevers per 1 januari 2014 WGA- en ZW-premie betalen. De WGA-flexpremie zal voor de eerste twee jaar nog via het UWV lopen, maar vanaf 2016 vallen flexkrachten onder het eigen risico. De organisatie wordt dan zelf eigenrisicodrager voor het volledige risico op arbeidsongeschiktheid van vaste én tijdelijke krachten, of helemaal niet. Eigenrisicodrager worden voor een deel van het risico is niet mogelijk. Vanaf volgend jaar komt er ook een gedifferentieerde premie voor de Ziektewet (ZW).

De WGA-premie zal afhangen van het arbeidsongeschiktheidsrisico


Afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico in de organisatie wordt de WGA-premie voor de werkgever bepaald. HOe meer werknemers er vanuit de organisatie na twee jaar arbeidsongeschiktheid in de WGA belanden, hoe hoger de gedifferentieerde WGA-premie. De werkgever kan ook zelf eigenrisicodrager (ERD) voor de WGA worden. Hij betaalt dan geen gedifferentieerde WGA-premie, maar uw organisatie draait dan wel tien jaar lang op voor de WGA-uitkering van langdurig arbeidsongeschikten. Dit is dus vooral aantrekkelijk als er vanuit uw organisatie weinig werknemers instromen in de WGA. Uw werkgever kan voor dit risico ook zelf een verzekering afsluiten, maar het aantal verzekeringsmaatschappijen dat zo’n verzekering aanbiedt, is dus aan het afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

65 + = 67