medimark whats-app  medimark fb  medimark twitter  medimark linkedin  medimark email
Arbodienst Guyra International

Oudere werknemer vaker ziek

Oudere werknemer vaker ziek

Het aantal mensen dat door het werk ziek is geworden, is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal meldingen van zogenoemde beroepsziekten kwam in 2012 uit op 266 per 100.000 werknemers, dat is lager dan in 2011 en evenveel als in 2010. De meeste meldingen komen van mensen boven de 45 jaar. Dat blijkt uit de gepubliceerde Kerncijfers Beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC.

De meeste beroepsziekten worden gemeld in de oudere leeftijdscategorieën. Het aandeel beroepsziektemeldingen van werknemers van 45 jaar en ouder bedraagt 62 procent en van 55 jaar en ouder 26 procent in 2012.

Bouw
66 procent van de meldingen kwam uit de bouwnijverheid. Daar doen zich het meeste aandoeningen voor aan de houding en het bewegingsapparaat.
De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen (96) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (74), gevolgd door gehooraandoeningen (59), huidaandoeningen (4), luchtwegaandoeningen (4), neurologische aandoeningen (3) en infectieziekten (2).

Onderwijs
Werkgebonden psychische aandoeningen komen het vaakst voor, met name in het onderwijs. Overspannenheid en burnout werden het meest gemeld (76 procent). Problemen met de werkinhoud en problemen tussen mensen zijn vaak de oorzaak daarvan.

Blijvend arbeidsongeschikt
Zes op de tien meldingen gaan over tijdelijke arbeidsongeschiktheid. 5 procent van de mensen die zich ziek melden, is blijvend arbeidsongeschikt.

Lees het hele rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van de NCvB.

Bron: ANP / NCvB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

78 − = 72