medimark whats-app  medimark fb  medimark twitter  medimark linkedin  medimark email
Arbodienst Guyra International

FNV: ‘Strenger controleren op naleving arbobeleid’

FNV: ‘Strenger controleren op naleving arbobeleid’

De arbeidsinspectie moet vaker en strenger controleren of bedrijven hun arbobeleid naleven. Die oproep doet de FNV als reactie op het toenemende stressgerelateerde verzuim.

Volgens de vakbond moeten er dwingende maatregelen genomen worden om stress op de werkvloer te voorkomen. Het stressgerelateerde verzuim lag in het eerste halfjaar van 2014 acht keer hoger dan in 2009 en kost de klanten van ArboNed 800 miljoen euro per jaar.

‘Verreweg de meeste bedrijven doen niks aan de problematiek en dus blijft het probleem maar groeien, ondanks een scala aan nuttige hulpmiddelen en instrumenten. Daarnaast zijn er gewoonweg te weinig werknemers voor teveel werk,’ aldus Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV.

Meer dan de helft van de bedrijven heeft geen beleid op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden. Ook heeft de helft van de bedrijven geen OR ingesteld en ontbreekt een preventiemedewerker. De FNV wil dat bedrijven hun beleidsaanpak digitaal gaan aanleveren bij de Arbeidsinspectie, gelijk aan de werkwijze van de belastingdienst.

Wettelijke verplichting
‘Het is onacceptabel dat zoveel bedrijven, ondanks de wettelijke verplichting, geen beleid hebben op het terugdringen van ongezonde arbeidsomstandigheden. Door het aanleveren van beleid verplicht te stellen kan de Arbeidsinspectie in een mum van tijd zien welke bedrijven het voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen,’ besluit Kuin.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één in Nederland. Herken en voorkom stress. Kom op 18 november naar het congres Aanpak Werkstress.

Bron: FNV & P&O Actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

45 + = 51